back

Gå ombord var du vill på stadsbussarna i Lund

Har du någon gång känt stressen när bussen närmar sig hållplatsen att så fort som möjligt ta dig fram till den främre dörren i hopp om att få en sittplats? Då är du inte ensam. Nu gör vi det enklare och bekvämare för dig som åker stadsbuss i Lund.

Vi på Skånetrafiken driver ett flertal aktiviteter som syftar till att förbättra din reseupplevelse. Utöver nya betallösningar, reseinformation och smarta tjänster i samband med resan så ligger ett stort fokus på att optimera flödet när resenärerna går av och på bussen.

Med lanseringen av MalmöExpressen, alltså linje 5 i Malmö, följde möjligheten för våra resenärer att stiga på bussen i alla dörrar. MalmöExpressen har varit väldigt lyckad och nu vill vi ta det till nästa nivå och se hur påstigning i alla dörrar skulle fungerar i vanlig stadsbusstrafik.

Nu har du som reser med biljett i den nya Skånetrafiken-appen möjlighet att stiga på bussen i vilken dörr du vill i Lund. Aktiviteten drivs som ett pilotprojekt på stadsbussarna där. Syftet med piloten är att:

 • Minska tiden vid av- och påstigning
 • Minska trängseln på hållplatsen
 • Öka punktlighet och minska stressen för föraren
 • Förbättra fördelningen av resenärer i buss

Om piloten i Lund faller väl ut kommer möjligheten till påstigning i alla dörrar införas i andra skånska städer. Vi håller er såklart uppdaterade om projektet här på bloggen längre fram!

 

Magnus Lindhe, projektledare

Magnus Lindhe

Projektledare för Påstigning alla dörrar

 

Magnus Lindhe

Magnus Lindhe

6 kommentarer på “Gå ombord var du vill på stadsbussarna i Lund”

 1. Inga som helst rabatter för oss ensamma pensionärer. Varför? Både i göteborg o stockholm är det mycket rimligare biljettpriser på kollektivtrafiken för oss. Jag känner mig diskriminerad!!!

 2. Kommer personer att ta hänsyn till mig med rollator när man stiger på i mitten av bussen?
  Jag tror man har tänkt fel här,
  det kommer att gå fortare för bussens tidtabellen,
  men ser man vad som hänt på tågen,
  så tränger sig folk för de som hunnit gå av,
  jag tror detta är en dålig idé .
  Mycket iretationer uppstår

  1. Hej Michael! Vi testar detta sätt att gå på och av bussen i Lund nu och sedan tidigare fungerar det så här även på MalmöExpressen som rullar på linje 5 i Malmö. Vi kommer att noggrant att utvärdera hur detta fungerar för våra kunder, och om det ger de positiva effekter vi hoppas på vad gäller punktlighet och bekvämlighet. Du har helt rätt i att det ibland finns resenärer som inte släpper fram avstigande innan de själva går på. Vår förhoppning är att våra kunder ska hjälpas åt i detta och se till att alla kommer på och av bussen på ett säkert och bra sätt. Vänligen Ulrika

 3. It’s bad enough with people attempting to board the trains when passengers have not yet alighted and yet with that in mind you roll out a concept to board the bus via any of the three doors? This will only echo the train situation with people tryign to get on before others have gotten off!
  The middle doors should be kept prioritised, as it is now, for families and elderly/wheelchair users and keep the front for paying/boarding single passengers and the rear for disembarking only.
  I sense this idea as more a tool to get users to d/load the new app since only those with that app can board at the rear and access/use the ticket machines.

  1. “Thanks for your comments. This is a pilot project to evaluate how it works if using all three doors for boarding on a standard city bus. If we see that it doesn’t work as expected we always have the possibility to adjust.
   You are right in that there are travelers who do not wait for people get off before boarding. Our hope is that our customers will respect and help each other and make sure everyone comes on and off the bus in a safe way. The concept has been used both in Sweden and other countries for a long time and with great success. We hope that we will see the same result in Lund.”

   MVH
   /Magnus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *