back

Nytt rekord för resandet!


Aldrig tidigare har så många åkt buss och tåg istället för färdtjänst med serviceresefordon.

I maj i år slog vi ett nytt rekord på Skånetrafiken. Då reste hela 50 273 stycken kunder med olika funktionsnedsättningar med kollektivtrafik istället för med färdtjänst med serviceresefordon.
Det är nästan en fördubbling på två år!
Så vad har då gjort detta? Dels blir vi skåningar allt friskare och äldre och vill röra på oss mer. Och dels, hoppas vi, har vårt arbete med att öka tillgängligheten inom kollektivtrafiken gett resultat.
Vi jobbar nämligen hela tiden hårt med att anpassa både fordon och hållplatser så att de ska kunna användas av alla. Våra bussar och tåg är tillgänglighetsanpassade och förarna utbildade.
2015 införde vi också en tjänst som heter Fria resor.  Den innebär att alla som fått beviljat färdtjänst av Skånetrafiken reser kostnadsfritt i den allmänna kollektivtrafiken med sitt Jojo serviceresor-kort. Även ledsagare, om man har en sådan med sig, reser kostnadsfritt.
Från dess att tjänsten infördes i februari för två år sedan har användandet av den stadigt ökat, för att som sagt, nå en topp i maj i år.
Framgångarna med Fria resor är glädjande, och spännande är också att forskarna har fått upp ögonen för tjänsten. De ska nu på Lunds tekniska högskola, LTH, påbörja en studie för att ta reda på vilka effekter Fria resor har, på resandet men framförallt resenärernas hälsa och livskvalité.
Cirka 4000 kunder ska få erbjudande om att delta i denna samhällstudie och det ska bli intressant att se resultatet.

/Jasna Martinsson

Jasna Martinsson

Jasna Martinsson