back

I höst rullar vi ut uppfräschade Öresundståg

Äntligen! Det är verkligen känslan nu när en efterlängtad och länge planerad upprustning av Öresundstågsflottan startat. De äldsta tågen, som levererades i samband med att Öresundsbron öppnade år 2000, är först i tur att få ett ordentligt lyft komfortmässigt och en uppdaterad design. Upprustningen är upphandlad av Skånetrafiken och alla övriga fordonsägare på svensk och dansk sida i Öresundstågstrafiken.

Uppdraget att genomföra upprustningen har gått till Swedtrac Railservices AB och i juli rullade de första tågen in på verkstaden i Tillberga utanför Västerås. Inledningsvis kommer två tågsätt åt gången att fräschas upp och när ombyggnadsprocessen är intrimmad kommer det att byggas om tre tågsätt i taget.

I ombyggnaden ingår bland annat detta:

  • Renoverade och omklädda stolar
  • Ny belysning
  • Fler eluttag
  • Nya golvmattor
  • Nytt toalettsystem
  • Total rengöring interiört
  • Ny interiör och exteriör design
  • Fler bagageställ
  • Uppgraderad rullstolsplats

Flera av de delar vi nu åtgärdar i tågen har vi tagit in kundernas synpunkter kring på olika sätt. Exempelvis har vi haft ett tåg, ”pilotfordonet”, ute i trafik och testat olika saker i skarp miljö för att se att det fungerar som tänkt och inte minst få resenärernas feedback.

Du som reser med Öresundstågen kommer att mötas av ett fräscht och uppdaterat tåg. De äldsta tågen har nu körts i drygt 15 år i en trafik med många kunder varje dag årets alla dagar och upprustningen är därför mycket efterlängtad. Exakt vilket datum de första tågen sätts i trafik är inte spikat ännu så det kommer vi att återkomma till, men de första tågen kommer att vara klara i mitten av hösten. Komfortupprustningen kostar drygt 5 miljoner kronor per tågsätt och hela Öresundstågsflottan omfattar 111 tåg så först 2022 beräknas samtliga tåg vara uppfräschade.

//Magnus Andersson, affärschef tåg, drift och fordon

Magnus Andersson

Magnus Andersson