back

Tågens punktlighet är helt central för Skåne

Tågens punktlighet är helt central för både våra resenärer och för oss. Vår utgångspunkt är att när du köper en biljett, är din resa vårt ansvar och då ska du komma fram i tid. Men så blir det inte alltid.  Den senaste tiden har den skånska tågtrafiken drabbats av flera infrastrukturrelaterade störningar, varav flera har varit mycket omfattande. För ett par veckor sedan gick därför vår trafikdirektör Linus Eriksson, ut i media om problemen med Skånes järnväg och Trafikverket. Du kan läsa det här.

För att ytterligare lyfta ämnet ska vi nu i tre blogginlägg framöver både synliggöra och fördjupa oss i det som är absolut viktigast – punktlighet. Varför uppstår förseningar, hur jobbar Trafikverket, Skånetrafiken och trafikföretagen för förändring? Hur arbetar Skånetrafiken vid trafikstörningar?
I veckan kommer vi också börja med att löpande publicera tågens punktlighet på vår sajt. Så kan du följa utvecklingen.  Så vi pratar om samma sak, både vi på Skånetrafiken och du som reser.

Den senaste tidens störningar är ett symptom på grundproblematiken bakom de flesta liknande händelser. I huvudsak handlar det om infrastrukturen och bristande underhåll av järnvägen. Något som Trafikverket ansvarar för. De senaste decennierna har järnvägens underhåll varit eftersatt och antalet planerade banarbeten och akuta trafikstörningar har ökat. De kommande åren rustar de upp och bygger ny järnväg i Skåne. Det är bra. Banarbeten leder till bättre punktlighet på sikt. Men det återstår mycket arbete.

För att göra så att tågtrafiken kan fungera innan den nya järnvägen står färdig vill vi att Trafikverket ska jobba tillsammans med oss för att lösa situationen inom den skånska tågtrafiken. Vi har belyst grundproblematiken och är ombedda att lämna in en rapport till infrastrukturministern. Vi har också uppmanat Trafikverket att stoppa alla planerade arbeten i elanläggningen till dess att man presenterat en riskanalys och vidtagit nödvändiga åtgärder.

Det är många aktörer som jobbar med kollektivtrafiken, och vi vill att ni ska veta att vi gör allt vi kan för att störningar inte ska inträffa. Skåne är en region med tusentals invånare som dagligen reser med bussar och tåg.
Du ska komma fram i tid, till ditt jobb, till förskolan, hem eller till träningen.

Läs gärna mer om Skånetrafikens åtgärder för ökad punktlighet i nästa blogginlägg.

//Mark Fenzel, affärsområdeschef tåg

 

Mark Fenzel