back

Lättstyrd, tyst och klimatsmart

Edina Dedic och Fayez Suleiman är bussförare på linje sju mellan Ön och Svågertorp i Malmö. De har kört buss i många år och elbussarna sedan de infördes. De är båda, på det stora hela, mycket nöjda med sitt nya arbetsverktyg. – De känns väldigt bekväma, behagliga och säkra att köra, säger Fayez Suleiman.

Två månader har gått sedan elbussarna började rulla i Malmö. Vad tycker förarna? Och resenärerna? Vi har kollat med två vana bussförare hur de upplever de nya mer klimatsmarta bussarna. Och vad kunderna säger.

Vad är den största skillnaden mellan att köra elbuss i jämförelse med gasbuss?

Edina: Bussen är lätt att styra, kör tyst och accelererar bättre. Då blir det en mjukare körning. Fayez: Det är en stor skillnad på ljudet. Bussen är tyst och det luktar inga avgaser.

Att ladda med en pantograf är något som är nytt och ovant, hur fungerar det och hur lång tid tar det innan du kan lämna hållplatsen med en fulladdad buss?

Fayez: Det fungerar genom att man placerar bussen under pantografen och väntar på enklarsignal som visas på skärmen, därefter drar man i handbromsen, så pantografen går ner och börjar ladda. Edina: Det fungerar oftast bra. Laddningen tar ca 5-6 min.

Hur långt kan du köra med en fulladdad buss?

Edina: Mellan 2,5-3 timmar – allt beroende på körstil. Fayez: Ca 100 km – beroende på körstil

Det är totalt 13 st. elbussar som kör på linje 7 i Malmö, hur många förare är det som kör?

Edina: 213 st förare är hittills utbildade. Det är ca 30-40 förare per dygn som behövs på en sträcka.

Vilken är den vanligaste frågan från kunderna/passagerarna?

Edina: Hur är det att köra den här bussen? Och jag svarar alltid – Härligt! Fayez: De undrar oftast om laddningen och om det blir fler elbussar i framtiden.

Vi har utvecklat och gjort om designen invändigt i elbussarna i Malmö. Vad gillar du bäst med den nya designen och vad tror du är mest uppskattat hos kunderna/passagerarna?

Edina: Soffan och lamporna är bäst! Alla vill sitta i soffan! En dag var det ett par i 55-60 årsåldern som satte sig där och höll varandra i handen. Det var så fint.

Skånetrafiken

Skånetrafiken