En utvecklingsblogg är en utvecklingsmiljö för webbutveckling, helt enkelt en arbetsplats för utvecklare att göra förändringar utan att förstöra något i en sajt som ligger live.

Utvecklingsmiljön ses ofta som utvecklares arbetsyta ”där allt går att göra”. När man arbetar med en utvecklingsmiljö är det en del av en skiktad struktur av miljöer, där förändringar distribueras genom olika miljöer innan de når en webbplats som ligger live och har besökare. En typisk miljöstruktur inkluderar en lokal, en utvecklings, en iscensättnings och en livemiljö, men den kan inkludera fler eller färre miljöer beroende på behoven och processerna hos dem som utvecklar webbplatsen.

I vissa fall används termen ”utvecklingsmiljö” för att hänvisa till en integrerad utvecklingsmiljö (IDE). En integrerad utvecklingsmiljö används ofta som ett programmeringsverktyg för att hjälpa utvecklaren. Det är mjukvarusviten som används av utvecklare och är utformad för att maximera produktiviteten och effektiviteten för utvecklaren.