Allt ljus på skyltarna – nu gör vi om

Nu sker en uppdatering av våra digitala skyltar. Trafikinformationen på bussarna blir mer relevant – och dessutom presenterad i ett mildare, mer behagligt sken.

Digital skyltning omfattar de bildskärmar som du ser på bland annat hållplatser, bussar och tåg. De visar information som hela tiden uppdateras, som bussarnas trafikinformation till exempel. Det pågår ett större jobb med att uppdatera skyltarna och nu är det snart dags att presentera delar av resultatet. Kunderna, resenärerna, är såklart en del av detta arbete, bland annat genom kundundersökningar och användartester.

En av de första sakerna som ändras är att trafikinformationen på bussarnas bildskärmar prioriteras högre. Det innebär till exempel att information om tåg- och bussanslutningar visas under längre tid och på ett tydligare sätt. Avgångstider visas i nedräkningsformat, det vill säga i minuter till avgång och de dubbla skärmarna på bussarna används mer effektivt – trafikinformation kommer i vissa fall visas på båda skärmar samtidigt för att möjliggöra snabbare överblick.

Huvudprincipen är att informationen på bildskärmarna ska utgöra ett värdefullt komplement till Skånetrafikens app och webb, genom att den direkt kommer till resenären i avskalad form för att snabbt kunna uppfattas under resan.

Eftersom det dessutom varit en återkommande synpunkt från våra kunder att bildskärmarna på bussarna lyser för starkt inför vi också ett så kallat ”nattläge” på skärmarna. Det innebär att innehållet med trafikinformation skiftar till mörkare färgsättning på kvällar och nätter. Detta för att minska mängden ljus som bildskärmen sänder ut och skapa en behagligare upplevelse.

Nedan är ett exempel på hur det kan komma att se ut i ”nattläge”.

Här är våra nya informationsfilmer

Vi har tidigare berättat i bloggen om att vi arbetat med att ta fram en serie informationsfilmer om allt från hur man köper biljett till hur man reser med bagage. Till vår hjälp har vi haft reklambyrån Givakt och animationsbyrån Yellow Kid och nu är de sex första filmerna färdiga.

http://www.youtube.com/watch?v=iexU6fiLvn4

Ovan ser ni ett exempel och det är filmen för hur man gör när man ska resa över sundet till Danmark. Samtliga filmer hittar du på vår kanal på Youtube. Tanken är att det här är startskottet för ett arbete där vi i framtiden ska ta fram fler pedagogiska informationsfilmer framöver för att kunna besvara resenärernas frågor.

Har du idéer på fler filmer vi borde ta fram? Lämna gärna en kommentar!

Vi satsar på informationsfilm

Vi är just nu i full gång med att utveckla nya Skånetrafiken Som en del i det arbetet ser vi över alla informationstexter kring hur du till exempel väljer och köper biljett och hur det fungerar att resa med oss. Under det arbetet såg vi ett behov av att komplettera den skriftliga informationen med korta och pedagogiska filmer. Till vår hjälp i det arbetet har vi reklambyrån Givakt och den lilla animationsbyrån Yellow Kid.

Bilden ovan visar bilder ur manuset för en av filmerna som helt enkelt förklarar hur man väljer den mest passande biljetten. En av de som arbetar med filmerna hos Skånetrafiken är Ulrika Brink som är projektledare i kommunikation på enheten för press och information.

Varför ser vi behovet av informationsfilmer?

– Vi har många ovana resenärer som kanske inte har tid eller möjlighet att ta till sig långa texter och då kan filmerna spela en viktig roll. Filmerna är vårt sätt att ge dem snabb och enkel hjälp inför resan, säger Ulrika Brink.

Vad finns det för fördelar med att använda sig av film?

– Fördelarna med att använda film är att vi kan visa hur det fungerar istället för att beskriva det i text. Vi vet också att många av våra resenärer söker informationen när de är på språng, filmerna är enklare att ta till sig via mobilen än det är att läsa en text. Dessutom är det så att människor föredrar olika sätt att ta till sig information på. En del föredrar att läsa medan andra vill se bilder och lyssna. Vi vill gärna hjälpa kunderna på det sätt som passar dem bäst helt enkelt.

Hur ser vårt koncept kring filmerna ut?

– Konceptet är enkelt och lekfullt, vi kommer att använda oss av enkla illustrationer för att visa och berätta kring. Vi har fokuserat på att göra filmer som ger svaren på de frågor vi oftast får av kunderna. Frågor som hur det fungerar det att köpa biljett, vilken biljett som passar bäst, hur man reser med bagage, vilket Jojo-kort ska man välja, hur Skånetrafikens app fungerar och vilken biljett är bäst när jag ska resa till Danmark.

Tror vi att det här är ett koncept vi kommer att använda mer?

– Ja vi vill gärna arbeta mer med pedagogiska informationsfilmer framöver som ger svar på andra frågor som kunderna har. Kanske till och med använda det ännu mer aktivt i direkt kontakt med kunderna. Dessutom är film ett medium som för många är helt naturligt för att ta till sig information ifrån, då ska vi självklart kunna erbjuda den tjänsten. Tanken är också att våra filmer ska finnas på vår kanal på Youtube.

Filmerna planeras bli klara under våren 2015 och ni som följer med i bloggen lär få mer ordentliga smakprov när det närmar sig. Håll utkik!

Nästa blogginlägg kommer i början på januari men då kan jag lova att det blir massor spännande läsning.

God jul och gott nytt år!