På skärtorsdagen fick några resenärer prova framtidens regionbussar. Nya lösningar testades och ännu ett steg mot framtidens reseupplevelse togs.

I december förra året kunde ni läsa här på bloggen om vårt arbete med konceptbuss 1.0. Sedan dess har projektet fortsatt med att se över de funktionella lösningarna för vår regionbusstrafik – konceptbuss 2.0.

Tillsammans med innovationsbyrån Above och busstillverkaren Scania började arbetet med regionbussarna med förstudier, där vi bland annat tittade på hur vi påverkas av vår samtid och den snabba tekniska, digitala utvecklingen. Kundernas behov och känslor var också styrande och deras synpunkter samlade vi in genom att bland annat ge oss ut och resa och inleda samtal med våra medresenärer.

Vi studerade också hur kunderna rör sig i bussen, och varför vissa platser är mer populära än andra. Olika behov och förutsättningar studerades extra: som att kunna arbeta ombord, ha privat utrymme, få information under resan och känna trygghet till exempel.

Utöver de spontana mötena med resenärer arbetade Above också nära personer med olika funktionshinder för att fånga upp deras behov.

Några utvalda fiffiga idéer togs sedan vidare till prototyper vilka bedömdes och utvecklades vidare. Och den 29 mars, en kall och snöig skärtorsdag, var lösningarna så förfinade att det var dags för en fokusgrupp att prova dem!

Fokusgruppen, sex personer i olika åldrar och med olika resvanor fick titta och tycka till om flera av våra nya koncept. Som de personliga arbetsytor vilka byggts för de som vill jobba ombord. Och att bussen gjorts öppnare med en ”flexyta” och en soffdel allra längst bak för dem som reser i grupp.

Gunilla, en av testarna, har varit med i Skånetrafikens fokusgrupper tidigare och uppskattade möjligheten att få komma med synpunkter.

”Jag reser mycket med buss och tycker att det är viktigt med en bra resupplevelse. Att få komma hit idag och prova olika lösningar är roligt. Det känns som man blir lyssnad på och kan påverka”, sa hon.

Och testarnas åsikter spelar stor roll i vårt fortsatta arbete. Aboves projektledare Markus Ånskog och designern Johan Liljeros hade efter dagens slut, blocken fulla av synpunkter att jobba vidare med.

Projektledare Markus Ånskog presenterar idéerna.

”Jag är väldigt nöjd. Särskilt med testpersonerna som verkligen var engagerade och gick in för sin uppgift på ett bra sätt. De kom med konstruktiva synpunkter utifrån sina egna erfarenheter som resenärer”, sammanfattade Markus Ånskog .

Nästa steg i arbetet blir nu att jobba vidare med koncepten och börja addera design, form, färg och material, till funktionerna. Allt med resenären som utgångspunkt. Och med framtida tillverkning av en buss full med innovativa lösningar som målbild!

Vi rapporterar vidare om vad som är på gång och hoppas på smarta tankar från er läsare. Tveka inte att kommentera nedan.

Framtidens regionbuss testades

Relaterat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *