Har du sett en lite annorlunda buss på linje 8 i Malmö? Det är konceptbussen, Skånetrafikens eget rullande reselabb. En färsk undersökning visar att Malmöborna gillar att åka med bussen.

Det var ungefär för ett år sedan som idén om konceptbussen kläcktes. Projektet är ett samarbete mellan Skånetrafiken, designbyrån Veryday samt Volvo och Transdev med syftet att skapa bättre utrymmen och mer funktionella ytor ombord på våra stadsbussar. Efter en intensiv utvecklingsperiod där vi testade olika koncept på användare så började den specialbyggda bussen rulla i Kristianstad i höstas. Nu testas den i rusningstid på linje 8 i Malmö.

Ett av koncepten som vi tror kan göra stor skillnad är ståbordet. Idag är bussar anpassade till att du ska sitta ner. Men när det är trångt ombord så kan det kännas både obekvämt och otryggt om du inte är en av dem som fått en sittplats.

På konceptbussen har vi vänt på det och funderat över hur man kan göra det mer tilltalande att stå upp. Genom att plocka bort några sittplatser har vi kunnat skapa mer utrymme per person, attraktivare ståytor och dessutom gjort det lättare att ta sig av och på bussen.

Nu när bussen har rullat i Malmö ett tag har vi låtit Trivector göra en undersökning för att ta reda på vad resenärerna tycker om den. Och resultatet är övervägande positivt!

Av de knappt 500 tillfrågade så tyckte 80 procent att inomhusmiljön ombord är bättre eller mycket bättre än i en konventionell buss. Majoriteten var positivt inställda till att stå upp och tyckte även att det var enkelt att gå ombord på bussen och att förflytta sig inne i den. Detta gör att vi fått en ytterligare bekräftelse på att ta vidare konceptet med öppnare ståytor.

Med det sagt så kvarstår en stor utmaning, nämligen hur vi ska kunna säkerställa att personer med rullatorer och barnvagnar hittar en bra plats ombord. Detta har blivit extra tydligt i en ung stad som Malmö.

Vad händer nu då? Konceptbussen kommer fortsätta rulla i Malmö under våren. Nu tittar vi på möjligheten att göra ytterligare en undersökning senare i vår för att se om resultaten skiljer sig åt när Malmöborna vant sig lite mer vid bussen.

Titta gärna in här på bloggen om ni vill läsa mer om vår produktutveckling framöver!

Malmöborna ger konceptbussen tummen upp

Relaterat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *