back

Unika koncept snart till vardags

Hörnsoffa, bågar och extra plats för rullatorer är några av de idéer som uppkom i samband med Konceptbussen och som nu blir vardag i stadsbusstrafiken.
Sommaren 2016 hade Konceptbussen 1.0 sin premiärtur. Bussen var ett samarbete mellan Skånetrafiken, designbyrån Veryday samt Volvo och Transdev och hade som syfte att utmana sättet att se på inredning och funktion.  Att bygga en buss som istället för att inrikta sig på enbart snygg design hade fokus på funktionella lösningar som underlättar för kunderna.

Bussen rullade i Kristianstad och Malmö och efter tester och utvärderingar valdes vissa funktionella lösningar ut som vi gick vidare med och nu gör tillgängliga för våra kunder. Bland annat i HelsingborgsExpressen och LundaExpressen (spårvagnen) 2019/2020. Och redan nästa år blir elbussarna i Malmö utrustade med hörnsoffa, mer utrymme för rullatorer och med ”bågar” istället för stolpar. ”Bågarna” ersätter de stänger som går från golv till tak i vanliga bussar och öppnar upp utrymmet, är lättare att kroka arm i och gör därmed att man står stadigare. Grattis till Malmöborna!

Utöver detta fortsätter också arbetet på andra sätt, som att se över de funktionella lösningarna på vår regionbusstrafik. Sedan i augusti i år jobbar vi tillsammans med servicedesignfirman Above och busstillverkaren Scania för att förbättra kundernas upplevelser också där. Ett spännande arbete som förhoppningsvis ska ge lika många aha-upplevelser och nya insikter om hur man bäst inreder en buss som det förra Konceptbuss-projektet. I maj 2018 är tanken att bussen ska vara färdig för test. Mer info kommer, stay tuned!

/Anna Archer, produktstrateg

Anna Archer

Anna Archer