En gång om året uppmärksammas en viktig yrkesgrupp i skåningarnas liv lite extra. Den 18 mars firar vi människorna som ger oss skjuts varje dag – bussförarna.

Vi har pratat med en av dem, Laura Pehkonen, en före detta frisör som älskar sitt nya karriärval och gärna skulle se fler kvinnliga kollegor bakom ratten.

42-åriga Laura Pehkonen från Kristianstad, möter och skjutsar hundratals människor varje dag. Hon har jobbat som bussförare i två år och just människomöten är det hon uppskattar mest med sitt yrke. Det var faktiskt det som fick henne att söka sig till branschen från början.

– Efter många år som frisör tog jag lastbilskörkort. Jag har alltid varit intresserad av stora fordon så det kändes givet. Men jag tyckte det blev för ensamt, jag saknade människor helt enkelt och valde därför att prova lyckan som bussförare, berättar Laura.

Efter en 20 veckor lång utbildning i Karlshamn började hon jobba. Och har inte ångrat sig en dag sedan dess.

– Jag har tänkt flera gånger ”varför gjorde jag inte detta tidigare”. Jag trivs verkligen. Ingen dag är den andra lik.

Fördelarna med jobbet, utöver den sociala kontakten, är möjligheten till variation, menar Laura. Både vad det gäller de fordon hon kör och rutterna hon kör dem på. Och utöver att vara förare jobbar hon också med olika event inom trafikföretaget. Med tema buss, givetvis.

– Senast var under melodifestivalen här i Kristianstad. Då pimpade vi en buss i mellotema med glitter och discokula och åkte runt till olika orter där barn hade sångtävlingar. Det var så roligt.

De största utmaningarna i yrket, tycker hon, är fordonsproblem och dåligt väder eller väglag. Det tillsammans med missnöjda resenärer kan ge en tuff arbetsdag.

– Men det tillhör undantagen. Vi har en bra trafikledningscentral och de allra flesta som reser är vänliga och roliga människor. Jag har märkt att det till stor del är jag som påverkar stämningen i min buss. Bemöter jag alla med en vänlig ton och försöker hjälpa till så blir turen bra.

Att vara serviceinriktad är en viktig egenskap att ha för att bli en bra bussförare, menar hon. Men också att ha mognad i trafiken och en förmåga att hålla tider. Att det är en mansdominerad bransch, bara 15 procent av de anställda är kvinnor, gör att hon särskilt uppmanar kvinnor att ta steget och söka sig till yrket.

– Det är ett bra jobb, väldigt ansvarsfullt och fritt. Och lönen är lika – både för kvinnor och män, säger hon.

Korta fakta:
Namn: Laura Pehkonen
Ålder: 42 år.
Bor: Kristianstad.
Familj: Sambo och 20-årig son.
Gör helst på fritiden: Går i naturen, reser, fixar middagar och umgås med familj och vänner.

Med kärlek för människor och stora fordon

Relaterat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *