back

Nu kommer elbussarna till Malmö

I december blir Malmötrafiken renare, tystare och bekvämare. Då börjar elbussarna rulla i Malmö.

Nu gör Skånetrafiken och Malmö stad tillsammans med Nobina en gemensam satsning på eldriven kollektivtrafik. I december blir linje 7, Ön-Svågertorp, den första stadsbusslinjen på förnybar el som ger dig möjlighet att resa klimatsmart.
Satsningen gör vi för en hållbar samhällsutveckling. Vi vill minska klimatutsläppen och bidra till renare luft och tystare grönare miljöer som människor mår bra i. Våra elbussar genererar inga avgaser. De drivs med en elmotor på förnybar el.
Den typ av buss som kommer att användas på linje 7 har ett litet snabbladdat batteri som fylls på vid ändhållplatsen, där bussarna har reglertider och tid för förarpaus och/eller förarbyte. Bussen tar sin ström genom en stolpe med en monterad kontaktskena (så kallad pantograf) som sänker sig ned på en kontaktyta på bussens tak när bussen står still. Det tar ungefär fem minuter att ladda, sedan går det att köra vidare igen.
Och köra vidare tyst! Ljudnivån ombord och i bussens närhet är markant lägre jämfört med en buss med förbränningsmotor. En elbuss genererar i snitt 5−6 decibel lägre ljudnivå. Det låter kanske inte så mycket men man kan i sammanhanget nämna att en höjning av 10 decibel upplevs av den mänskliga hörseln som en fördubbling av ljudnivån.
En annan rolig grej med de nya bussarna är insidan. Den kommer skilja sig en hel del från de andra stadsbussarna med flera saker hämtade från våra konceptbussar. Bland annat ska det finnas en soffa längst bak där det går att sitta tillsammans och stanna-knappar som återkopplar med ljus. De gamla stolparna har också ersatts med bågar och räcken i taket som gör det enklare att hålla sig och lättare att röra sig genom bussen. Allt för att göra den hållbara resan så behaglig och trygg som möjligt.
Vill du läsa mer om konceptbussen och alla unika, funktionella lösningar, klicka här. Mer information om elbussarna hittar du här.

 

 

Håkan Kristiansson